Att starta eget företag

Får många frågor vad det är för något som jag håller på att starta. Så låt mig sådära lite snabbt och enkelt förklara. I Maj kommer jag att slå upp dörrarna till min egen lilla fysiska butik, namnet är Johannas Hem & Hobby och kommer inntehålla precis det. Hem och Hobby, jag kommer sälja hobbymaterialt (allt mellan himmel och jord), inredning, trädgårdsfigurer och lite annat smått och gott. Med andra ord så är det ganska brett utbud i en söt liten butik.
 
Jag får även förfrågan om hur man gör när man ska starta eget, det är inte så supersvårt just biten att starta upp allting. Det är efteråt det blir lite svårare med moms, bokföring och sådana saker.
 
Man skickar in papper till skatteverket där man ansöker om F-skatt (FA-Skatt om du ska jobba på sidan om) och man ansöker även om momsregistrering. Detta kan ta upp till sex veckor innan man får besked om så det borde man ha med i beräkningarna. När man väl fått dessa papper godkända så är det i princip bara tuta och köra. Öppna företagskonto, fundera över budget, jaga leverantörer, räkna vinst, moms och försöka gissa vad omsättning kommer bli. Skaffa kassasystem, kortläsare, försäkringar, skyltning, produkter, lokal, ja ni förstår kanske att listan är lång och det kräver oerhört mycket tid om man tänk satsa på det (om inte, starta inte eget)..
 
Men innan man startar eget så ska man sätta sig ner, jobba på en affärside, bolla ideer med människor och ställa sig några frågor.
Finns det någon förfrågan på detta.
Tror jag på detta själv
Vilka är mina konsumenter
Vill någon köpa mina tjänster/produkter
Vilka är mina konkurrenter
Ska jag försörja mig på det här
Behöver jag låna pengar, om så är fallet, hur mycket?
Även här kan listan göras lång, men räkna på budget, tänk över ideen och var inte rädd att fråga människor vad dom tror. Var även pessimistisk ibland, skulle du klara av att gå i konkurs?


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0